Pojištění domácnosti

 

Především v situaci, kdy se stěhujete do nového bytu nebo si pořizujete nemovitost, byste měli myslet na pojištění domácnosti. Toto pojištění samozřejmě není povinné, ale určitě byste o něm měli uvažovat, zvlášť pokud vlastníte cenné předměty nebo se nacházíte v rizikové oblasti.


Proti čemu se pojistit?

Jednotlivé pojišťovny nabízejí různé druhy pojištění domácnosti, tedy proti různým rizikům, jako živelní pohromy, havárie či například krádeže. Často můžete pojistit i jen konkrétní vybraná rizika. Vždy si zjistěte, proti jakým konkrétním událostem vám vaše pojišťovna nabízí pojištění. Může se stát, že si například vyberete komplexní pojištění, ale zjistíte, že pojištění proti povodním a záplavám součástí není.

Jaký majetek si chráníte?

Pojištění domácnosti zahrnuje veškerý movitý majetek, který patří k vybavení domácnosti. A to nejen ten, který je umístěn v obytných prostorách ale například i ten, který je umístěn v uzamykatelných sklepních prostorách. Lze pojistit peníze, ceniny, šperky, výpočetní a zábavní techniku, kuchyňské přístroje, jízdní kola atd.

Výše pojistného

Výši pojistného ovlivňuje několik faktorů. Prvním faktorem je oblast, ve které se vaše domácnost nachází. Ve velkých městech je pojištění dražší a to z důvodu velkého rizika pojistné události. Ovšem také nemovitost, která se nachází na samotě je považována za více rizikovou a tedy s dražším pojištěním.

Druhým faktorem ovlivňujícím výši pojistného je pojistná částka, tedy maximální hodnota, kterou vám při pojistné události pojišťovna vyplatí. Tato částka by měla odpovídat reálné hodnotě vybavení domácnosti.

Podpojištění a přepojištění

Pokud stanovíte nízkou pojistnou částku, dojde k tzv. podpojištění. V případě pojistné událostí pak nedostanete náhradu ve výši pojistné částky, ale dostanete pouze poměrnou část.

Pokud naopak stanovíte pojistnou částku vyšší, než je skutečná hodnota vašeho majetku, dochází k tzv. přepojištění. V takovém případě pak dostanete náhradu škody pouze do výše skutečné hodnoty majetku.


[ssba-buttons]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *