Exkluzivní smlouva s realitní kanceláří

Stalo se vám někdy, že jste svou nemovitost k prodeji nabízeli ve více realitních kanceláří (bez podpisu exkluzivní smlouvy) a během následujících dnů se inzerát s fotkami vašeho bytu či domu objevily ve více médiích, ale např. s odlišnou cenou? Takováto situace může zapříčinit i ztrátu potencionálního kupce, ve kterém fakt, že každá RK nabízí nemovitost za jinou cenu, může vyvolat nedůvěru. Právě takovýmto případům se snaží zabránit exkluzivní smlouva.

Princip exkluzivní smlouvy tkví v tom, že se vám realitní kancelář zavazuje prodat vaši nemovitost do určitého termínu a za jasně stanovenou cenu. Pokud se tak nestane, neznamená to většinou nic a vy můžete tuto smlouvu buď prodloužit nebo ne. RK přitom garantuje dodržení této ceny a pro kupujícího to znamená znemožnění smlouvání o nižší ceně.

Pokud uzavřete exkluzivní smlouvu, nemovitost pak již nesmíte nabízet jiné realitní kanceláři ani ji sami prodat. To se samozřejmě týká pouze doby, po kterou je exkluzivní smlouva platná, přičemž tuto dobu určujete vy a RK. Pokud byste tato pravidla porušili a nemovitost sami prodali bez vědomí RK, čeká vás pokuta za nedodržení smlouvy.

Výhody exkluzivní smlouvy

Výhodou exkluzivní smlouvy je, že o své nemovitosti vždy budete mít přehled, především však o tom, s kým jednáte.

Celkově pak taková nabídka působí věrohodněji, pokud ji nabízí jen jedna realitní kancelář, za jednu cenu a s jasnými informacemi.

Další výhodou je, že právě vaši nemovitost bude RK více propagovat, a to na úkor nabídek bez exkluzivní smlouvy.

S cenou za nemovitost se již pak dále nemanipuluje, což je také velkou výhodou.

Nevýhody exkluzivní smlouvy

Nevýhodou exkluzivní smlouvy může být fakt, že daná RK nedokáže pokrýt celý trh. Není to však samozřejmě pravidlem. Vždy totiž záleží na schopnostech RK.

Během doby, kdy je exkluzivita uzavřena, máte svázané ruce a do prodeje nemovitosti se sami nesmíte angažovat.

Na co si dát pozor?

  1. Doba platnosti smlouvy – obvykle se sjednává na 3 – 6 měsíců. Vždy záleží na realitní kanceláři a vás. Delší smlouva jak 6 měsíců se nedoporučuje. Berte v úvahu fakt, že na peníze budete spěchat, a že je smlouvu vždy lepší prodloužit, než od ní předčasně odstupovat.
  2. Prodejní cena – obvykle se stanovuje minimální prodejní cena. Ta by měla být závazná a neměnná. Pokud by se ale přece jenom měla změnit, musí to být vždy s vaším písemným souhlasem! Není možné, aby RK sama od sebe snižovala cenu za vaši nemovitost, proto dávejte pozor, aby ve smlouvě nic takového nebylo.
  3. Provize – ta by se realitní kanceláři měla vyplatit až po uskutečnění obchodu a prodeji nemovitosti.
  4. Pokuta za nedodržení smlouvy – tu najdete snad v každé exkluzivní smlouvě. Jedná se o sankci, kterou budete muset zaplatit realitní kanceláři za to, že jste nedodrželi podmínky, které byly ve smlouvě jasně stanoveny.
  5. Sankce – v exkluzivní smlouvě může být zmíněna sankce také za nedodržení podmínek, které nesplnila realitní kancelář. V současné době už něco takového asi uvidíte jen zřídka, ale v každém případě je to plus.

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *