Pasivní dům – Proč?

Pasivní dům – Proč?

Charakteristika pasivního domu

Nejedná se o zvláštní architektonický ráz ani o speciální stavební systém, nýbrž o specifikum v projektování rodinných domů. Pasivní dům vám nabídne bydlení v komfortním prostředí, dobrou teplotu i během zimních měsíců a v horkých dnech zase příjemný chládek. V pasivním domě budete mít vždy pocit čerstvého vzduchu, ale zároveň vás nebude trápit nepříjemný průvan.

Při výčtu těchto charakteristik vás jistě napadne, že náklady na stavbu takového domu budou jistě minimálně nadprůměrné. V tomto případě však neplatí, že komfort je tvrdě placen! Náklady na stavbu pasivního domu jsou takřka srovnatelné s náklady na klasickou stavbu. Pasivní dům vám však nabízí uspořit až 90% nákladů na vytápění! Princip totiž nespočívá v užívání náročných zařízení, jako tomu je u klasických novostaveb.

Díky speciálnímu projektu nemá pasivní dům téměř žádné tepelné ztráty, takže klasický vytápěcí systém de facto nepotřebuje. O veškeré teplo uvnitř domu se postará slunce, elektrické spotřebiče a lidé.

Kritéria, která musí pasivní dům splňovat

Pokud se chcete pustit do stavby pasivního domu, musí splňovat následující kritéria:

  • za rok nesmí být potřeba tepla na vytápění vyšší než 15 kWh na m² obytné plochy
  • za rok nesmí být primární energetická potřeba všech energií vyšší než 120 kWh na m² obytné plochy stavby
  • budova musí být neprůvzdušná

Výhody pasivního domu

Výhodou pasivních domů není jen fakt, že ušetříte na vytápění! Mezi jejich další výhody totiž patří i to, že v něm budete mít menší zdravotní problémy než během žití v klasickém rodinném domě. Pasivní domy jsou opatřeny zařízením, které i během noci filtruje vzduch, takže ho očišťuje od prachu a jiných nečistot. Navíc je zaručena cirkulace vzduchu a jeho dostatečný přísun, čímž je myšleno, že zařízení se vždy postará o přísun takového množství vzduchu, které je pro vás optimální. V důsledku toho se pak v domě netvoří plíseň a vzduch je stále čerstvý.

Mezi další výhody můžeme zahrnout komfortní styl života, příjemnou teplotu v jakémkoli ročním období, žádný průvan a vždy čerstvý vzduch a samozřejmě již zmíněné nízké náklady na vytápění.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *