Překlenovací úvěr

Účel překlenovacího úvěru

Překlenovací úvěr slouží z rychlému získání peněžních prostředků a to v případě, kdy jste si založili stavební spoření, požádali o úvěr ze stavebního spoření ale nesplnili jste dané podmínky pro získání tohoto úvěru. Těmito podmínkami jsou:

  • dosažení určitého hodnotícího čísla (vypočítá konkrétní stavební spořitelna)
  • naspoření určitého procenta z cílové částky (obvykle to bývá alespoň 40%)
  • spoření po určitou dobu (obvykle kolem dvou let)

Překlenovací úvěr slouží k překlenutí určité doby – tedy doby od založení stavebního spoření po dobu získání úvěru ze stavebního spoření. Alternativou překlenovacího úvěru může být hypotéční úvěr a tyto produkty si v podstatě konkurují.

Překlenovací úvěr může být čerpán jednorázově i postupně. Lze jej použít pouze pro bytové účely!

Přidělení překlenovacího úvěru

Překlenovací úvěr můžete získat u většiny stavebních spořitelen ihned po podepsání smlouvy o stavebním spoření. Před přidělením úvěru musíte prokázat své příjmy a spořitelna vás pak zařadí do některé rizikové skupiny a na tomto základě vám bude k úvěru přidělena určitá úroková sazba.

Výhody překlenovacího úvěru

Stejně jako u hypotečního úvěru zde ručíte nemovitostí, avšak až od určité částky, často tedy můžete získat tento úvěr i bez nemovitosti. A na rozdíl od hypotečního úvěru vám stačí pro přidělení úvěru podstatně menší měsíční příjem. Dalším pozitivem je možnost sloučit více smluv stavebního spoření v jedné rodině. Díky tomu můžete získat velmi příznivé podmínky poskytnutí a splácení úvěru. Dále lze úroky z překlenovacího úvěru odečíst od základu daně.

Nevýhody překlenovacího úvěru

Nevýhodou překlenovacího úvěru je, že při splácení tohoto úvěru nesplácíte žádnou jistinu, tedy že se úroky ani dlužná částka nezmenšují. Překlenovací úvěr začíná být splácen až po přidělení klasického úvěru ze stavebního spoření, až pak se tedy začíná jistina splácet a úroky se zmenšují.  


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *