Podvody a triky realitních kanceláří – na co si dát pozor?

1. Neskutečná cena

Může nastat situace, kdy prodáváte nemovitost a realitní makléř vám za podpis jeho exkluzivní smlouvy nabídne na první pohled velmi vysokou částku. Protože vás tato nabídka velmi mile překvapí, smlouvu podepíšete. Obvykle se pak dlouho nic neděje, v tom horším případě se musíte makléři ozvat sami a ten vám sdělí, že musíte jít s cenou dolů. Protože peníze už nutně potřebujete a čekali jste už dost dlouho, cenu ochotně snížíte.

Řešení: vždycky, než nemovitost svěříte nějaké realitní kanceláří, obejděte jich víc a poptejte se na cenu, udělejte si reálný obrázek a podle toho, která z nich vám nabídne nejvýhodnější podmínky, s tou pak podepište smlouvu. Nikdy ne naopak!

2. Falešný kupec

Mějte se na pozoru, pokud prodáváte nemovitost a makléř vám podezřele brzy volá, že už na ni má zájemce, který o ni jeví vážný zájem. Oba se dostaví a nemovitost si prohlíží s tím, že kupec tvrdí, že si nemovitost hodlá koupit. Makléř vám následně vystaví exkluzivní smlouvu, čímž příběh ještě nekončí, ale začne se pro vás vyvíjet ne zrovna správným směrem. Kupec byl falešný a vy čekáte a čekáte, a protože jste podepsali exkluzivní smlouvu, nemůžete dělat nic až do jejího vypršení.

Řešením je nepodepisovat buď žádnou smlouvu a nebo ji podepsat přímo na konkrétní jméno kupce. Provizi skládejte vždy až potom, co se obchod uskuteční!

3. Pozor na náboráře!

Pro některé realitní kanceláře pracují tzv. náboráři. Většinou vše funguje na principu, že se jedná o studenty, kteří si u RK chtějí něco přivydělat a placeni jsou podle počtu uzavřených smluv. Budou se vám snažit naslibovat nereálné věci, které vás určitě ohromí natolik, že smlouvu podepíšete.

Řešením je nedat hned na první dojem, jaký se ve vás realitní makléř snaží vyvolat! Pokud vám nabízí jen samé výhody, něco je obvykle špatně. Zeptejte se na jejich předchozí zkušenosti, počet prodaných realit apod.

4. Záludná smlouva

Četné záludnosti vás mohou čekat právě ve smlouvě. Pokud je smlouva poněkud stručná a nezmiňuje konkrétní fakta (data, termíny, částky,…), rozhodně ji nepodepisujte! Obdobné je to v případě dlouhé a složité smlouvy s mnoha vysvětlivkami a odkazy na jiné body atd. Pokud se smlouva odkazuje na jiný dokument, měl by tento být vždy její přílohou a vy byste si ho před podepsáním smlouvy měli ve vlastním zájmu přečíst!

Nikdy nic nepodepisujte narychlo, bez důkladného přečtení! Určitě máte právo na to si smlouvu půjčit s sebou domů (popř. si ji nechat poslat mailem) a pročíst si ji v klidu!

5. Fotografování nemovitosti

Některé realitní kanceláře najímají tzv. tajného agenta, který se vám snaží vyjevit jako vážný zájemce o nemovitost a vše si chce nafotit. Koupě se ale nekoná a vy po nějakém čase zjistíte, že je vaše nemovitost nabízena za částku, kterou jste vůbec neodsouhlasili, a že jsou vystavovány fotky vašeho domu či bytu, taktéž bez vašeho souhlasu.

Jestliže si realitní makléř fotí vaši nemovitost, měl by s vámi podepsat prohlášení, že tak činí pouze pro soukromé účely. 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *