Hypotéka zpětně? Žádný problém!

Komu je zpětná hypotéka určena?

Hypotéka zpětně je určena samozřejmě pro klienty, kteří už investovali finance do rekonstrukce nebo koupě bydlení, ale teď by se jim investované peníze hodily na něco jiného. Nevadí, že na proběhlou rekonstrukci či koupi padly veškeré vaše úspory! I přesto si totiž o zpětnou hypotéku můžete zažádat.

V popsané situaci možná budete uvažovat o americké hypotéce, která není účelová a lze ji tak použít na cokoli. Samozřejmě je třeba zvážit podmínky hypoték u jednotlivých bank, ale obecně lze říci, že v tomto případě je klasický hypoteční úvěr výhodnější než neúčelová hypotéka.

Zpětnou hypotéky lze využít jak k proplacení rekonstrukce bydlení, tak i ke koupi bytu nebo domu.


Výše zpětné hypotéky

Zpětná hypotéka vám může pokrýt až 100% zástavní hodnoty nemovitosti, což de facto znamená, že by se vám teoreticky mohly vrátit všechny peníze, které jste do rekonstrukce či koupě bydlení doposud investovali. Není ale nutné žádat o celou investici. Banka vám může na vaši žádost proplatit jen část z vámi investovaných peněz.

Co všechno zpětná hypotéka pokryje?

Výhodou této hypotéky je, že vám proplatí téměř všechny stavební práce od podlah, obkladů, přes výmalbu nebo elektroinstalaci. To samé platí i o vybavení bytu či domu, např. kuchyňské lince nebo koupelně apod.

Zpětná hypotéka však zpravidla neproplácí volně stojící elektronické spotřebiče, nábytek, koberce atd. Je zde ovšem jedna možnost, díky které by vám mohly být proplaceny i tato náklady, a sice pokusit se zkombinovat zpětnou klasickou hypotéku s hypotékou americkou, tedy neúčelovou, která se dá využít na cokoli.

Časový limit

Zpětná hypotéka má samozřejmě časové omezení. Uhradí vám totiž pouze prostředky, které jste do bydlení vložili max. před dvanácti měsíci. Tato doba se samozřejmě počítá od podání žádosti či podpisu smlouvy o zpětné hypotéce. Z tohoto důvodu svou žádost o zpětnou hypotéku neodkládejte. Jestliže sami vidíte, že díky tomu, že na vaše bydlení padly všechny dosavadní úspory a vám by se teď finance hodily na jiné věci, rozhodně možnosti zpětné hypotéky využijte!

Potřebné dokumenty

Nejlepší cestou je vyžádat si z banky seznam všech dokumentů, které budete u sepisování žádosti potřebovat. V každém případě budete potřebovat průkaz totožnosti a samozřejmě i všechny dokumenty, dokládající to, že jste do nemovitosti investovali, čili např. kupní smlouvu, smlouvy s firmami, které prováděly rekonstrukce, proplacené faktury atd. Všechny tyto dokumenty můžete doložit už u podání žádosti, nejpozději ale ještě před začátkem čerpání.

Podmínky zpětné hypotéky

Podmínky zpětné hypotéky jsou takřka stejné jako u hypotéky klasické. Minimální výše úvěru je 300 000,-Kč a maximální záleží na vašem konkrétním případě a na vašich možnostech splácení, proinvestovaných peněz a samozřejmě též zástavní hodnotou nemovitosti. Ručit lze samozřejmě i domem nebo bytem, do kterého jste zatím investice vložili.

Délka splatnosti zpětné hypotéky se pohybuje od pěti až do čtyřiceti let.


[ssba-buttons]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *