Hypotéka ze zahraničí

Máte zaměstnání v zahraničí, stálý příjem, plný úvazek, nejste v registru dlužníků a rádi byste zažádali o hypotéku v Českérepublice? Je možné, že ani přes všechny tyto vaše výhody vám banka nevyhoví. Rozdíl je především v tom, zda příjem pobíráte rovnou z České republiky nebo ze zahraničí, a to z důvodu pohyblivého kurzu měny.


Výše hypotečního úvěru

Pokud banka vaši žádost o hypoteční úvěr přece jen schválí, další otázkou je, jak vysoký úvěr vám poskytne. Tato otázka záleží samozřejmě na bance samotné, ovšem 100% hypotéku vám už dnes neposkytne žádná banka. Očekávat můžete hypotéku ve výši cca 70 – 85% zástavní hodnoty nemovitosti. Příjem se vypočítává na české koruny a řídí se devizovým kurzem ČNB. Problém s hypotékou ze zahraničí nastává především hlavně při převodu vypočteného příjmu. Ten se nakonec může snížit až o 30%, jelikož kurz koruny je pohyblivý a vůči měně, ve které máte uvedený příjem, se může kdykoli změnit.

Potřebné dokumenty

Co se týče dokumentů, nejlepší je si z konkrétní banky vyžádat seznam všech dokumentů, které budete potřebovat, a které musíte doložit společně se žádostí o hypotéku. Především je to občanský průkaz a nějaký další průkaz totožnosti, např. rodný list. Dále bude banka zřejmě požadovat vaše pracovní povolení a pracovní smlouvu, resp. její úřední překlad. Banka může také požadovat výpis z bankovního účtu nebo jakýkoli jiný doklad o tom, že jste za posledních 3-6 měsíců pobírali mzdu. Je možné, že budete muset mít mzdový výměr či výplatní pásky. V neposlední řadě je třeba si též obstarat všechny dokumenty, týkající se nemovitosti, kterou chcete ručit.

Další rozhodující faktory

Dalším rozhodujícím faktorem je země, ve které máte trvalý příjem. Banky totiž neakceptují všechny, a to zvláště vzdálené a exotické země jako Mexiko, Indie apod. Kladně bývají posuzovány země EU, USA nebo Kanada.

Dalším faktorem je zaměstnání, jaké žadatel vykonává. Stává se, že pokud pracujete např. v IT nebo automobilovém průmyslu, může vám banka „prominout“ i zmíněnou exotickou zemi, ve které máte zaměstnání. Banku navíc bude zajímat zdroj vašich příjmů. Jestliže jste podnikatel, resp. podnikáte v zahraničí, banka vám hypotéku téměř jistě neposkytne. Faktem je, že neexistuje příliš žadatelů – podnikatelů z cizích zemí.

Pokud se plánujete vrátit do ČR, s žádostí o hypotéku ještě počkejte a podejte si ji až po přestěhování. Vyhnete se tak administrativním komplikacím. Banka váš předešlý příjem ze zahraničí může posuzovat kladně, ale i přesto má žádost o hypotéku určitá pravidla, která musíte dodržet. Banky většinou vyžadují, aby jste v den podání žádosti o hypotéku už pracovali na ČR a to nejméně po dobu třech měsíců.


[ssba-buttons]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *