Stavební spoření

Co to je stavební spoření

Stavební spoření je typ spoření, který slouží pro tvorbu vlastního kapitálu za spoluúčasti státu. Účastníkem stavebního spoření může být jak fyzická tak i právnická osoba, která uzavřela smlouvu o stavebním spoření. Původní účel stavebního spoření byl financování vlastního bydlení.

Založení stavebního spoření

Stavební spoření si můžete založit v některé stavební spořitelně (např. Stavební spořitelna ČS, Českomoravská stavební spořitelna, Modrá pyramida stavební spořitelna, Raiffeisen stavební spořitelna, Wüstenrot stavební spořitelna). Nejprve musíte uzavřít smlouvu o stavebním spoření. Tato smlouva se sepisuje na určitou cílovou částku. Cílová částka je částka, které chcete dosáhnout, je to tedy součet vložených prostředků, úroků, státní podpory, případně i úvěru, snížený o poplatky. Při založení stavebního spoření uhradíte poplatek za toto uzavření a dále již jen spoříte. Délka spoření je na vás, pokud však stojíte o podporu od státu, musíte spořit minimálně 6 let. Na svůj spořící účet budete pravidelně či nepravidelně vkládat určitou částku. Po šesti letech můžete naspořené peníze vybrat nebo spořit dál.

Podpora státu

Stavební spoření se u nás těší velké oblibě a to především díky státní podpoře. Stát přispívá ročně 10% k naspořené sumě, až do výše 2 000 Kč.

Úvěr se stavebního spoření

Pokud splníte určité podmínky stavební spořitelny, může vám být poskytnut úvěr ze stavebního spoření. Těmito podmínkami jsou:

  • dosažení určitého hodnotícího čísla
  • naspoření určitého procenta z cílové částky (cca 40%)
  • spoření po určitou dobu (většinou kolem dvou let)

Úvěr ze stavebního spoření může být použit pouze pro bytové potřeby. Toto použití musí být řádně doloženo.

Překlenovací úvěr

Chcete-li úvěr ze stavebního spoření, ale podmínky banky pro tento úvěr nesplňujete, můžete požádat o tzv. překlenovací úvěr. Tento úvěr slouží pro „překlenutí“ určité doby, konkrétně tedy doby od uzavření smlouvy o stavebním spoření po přidělení klasického úvěru ze stavebního spoření.

Použití peněz ze stavebního spoření

Po ukončení stavebního spoření můžete naspořené peníze použít na cokoliv. To však neplatí pro úvěr ze stavebního spoření. Jak bylo již uvedené výše, tento úvěr lze použít pouze pro bytové účely.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *