Hypotéka a její konsolidace

 

V čem spočívá podstata americké hypotéky?

Pokud jste se ocitli ve složité finanční situaci a potřebujete získat potřebné finanční prostředky, nabízí se adekvátní řešení. Jak získat peníze, které lze použít na cokoliv? Americká hypotéka je východiskem takřka pro každého.

Hypoteční úvěr – rozlišení

Základní rozdělení je dle využití. Hypoteční úvěr se v současné době dělí na účelový a neúčelový. Jak už z názvu logicky pramení, v případě účelového se jedná o použití financí na konkrétní účel. Typickým příkladem je klasická hypotéka, tj. úvěr na bydlení. Zde se musí peníze použít striktně pouze na bydlení či pořízení vlastní střechy nad hlavou. Veškeré výdaje je nutno prokazatelně dokládat finanční instituci.

Druhým typem úvěru je tzv. neúčelový. Zde nejsou pro klienta žádná omezení. Nejrozšířenějším neúčelovým úvěrem je americká hypotéka, která spadá pod zákon o spotřebitelském úvěru.

Seznamte se s americkou hypotékou

Jedná se o pojmenování hypotečního úvěru, jenž není účelově vázán. Oproti klasickému spotřebitelskému úvěru disponuje předností v podobě nižší úrokové sazby a výhodnějšími podmínkami. Jestliže potřebujete získat vyšší finanční obnos, jedná se o adekvátní volbu.

Nahlédnutí do historie

Prvotní zmínky pochází již ze starověku. Především ve vyspělém Římě a Řecku byly půjčky tohoto druhu zcela běžnou záležitostí. Poté se však vývoj na nějaký čas pozastavil. Ke vzkříšení došlo až prostřednictvím zámořských plaveb, neboť na ně bylo zapotřebí více prostředků, ale nikdy nemohl být zaručen zdar. Z tohoto důvodu se banky potřebovaly náležitě pojistit. Jejich cílem byl zisk. A tak si mohli půjčit pouze podnikatelé, obchodníci, řemeslníci či zemědělci.

Zásadní přelom nastal v roce 1934, kdy se prakticky vše změnilo. Stalo se tak prostřednictvím úřadu FHA (Federal Housing Administration), který udělil hypotéce v podstatě dnešní a mnohem zajímavější formu, tj. možnost půjčit si více a splácet po delší čas v měsíčních splátkách. Největší rozmach nastal po druhé světové válce, kdy byly úvěry nabízeny válečným veteránům s dobou splatnosti až na třicet let.

Na konci dvacátého století ve Spojených státech amerických vznikla idea tzv. home equity loan. Ve volném překladu to znamená domácí spravedlivá či férová půjčka. Důraz je v tomto směru kladen na seriózní jednání mezi poskytovatelem a klientem. V roce 1992 americká hypotéka proniká i za hranice USA a dostává se také k nám. Od výše uvedeného roku je umožněno lidem získat finanční prostředky pro lepší život a vyřešení finanční situace. Od května 2004 bylo na základě zákona umožněno poskytování úvěru, aniž by musel být uveden účel. Tím se zcela otevřela cesta k americké hypotéce pro finanční společnosti, tj. bankovní i nebankovní.

Zásadní podmínka – ručení nemovitostí

Jedná se o úvěr, který je nutno zajistit zástavním právem k nemovitosti. Musí jít o nemovitost nacházející se na území České republiky. Zástavní nemovitost může být předmětem záměru úvěru, takže lze ručit již koupeným bytem, domem či rozestavěnou nemovitostí. Rovněž pozitivní je, že nemovitost nemusí být pouze ve vlastnictví žadatele o hypotéku. Zástavní nemovitost musí být pojištěna.

Od konkrétního poskytovatele se odvíjí taktéž potenciální požadavek na znalecký posudek nemovitosti. Někteří ho nekompromisně vyžadují za všech okolností, jiní jen v případě půjčení vyšší finanční hotovosti. Každopádně každý poskytovatel potřebuje fotodokumentaci zastavené nemovitosti.

Mezi základní podmínky náleží, že může žádat pouze plnoletá osoba mající trvalé bydliště či povolení k pobytu v ČR. O americkou hypotéku mohou žádat až čtyři žadatelé. Žadatel musí disponovat dostatečnou bonitou, tj. mít pravidelný příjem.

Přednosti americké hypotéky

Jednou z největších výhod je možnost použít finanční prostředky opravdu na cokoliv. U tohoto druhu úvěru neuvádíte ani nedokládáte jeho účel, čerpání peněz apod. Dále nízká úroková sazba, která se pohybuje zpravidla mezi běžnou úrokovou sazbou spotřebitelského úvěru a sazbou klasické účelové hypotéky.

Silnou stránkou americké hypotéky je doba splácení, kdy si lze rozvrhnout splátky na dobu i dvaceti let či více. Vše záleží na konkrétní finanční instituci. Jedná se o úvěr, který umožňuje půjčení vyšší finanční částky, v některých případech lze získat až 70 % hodnoty zastavené nemovitosti. Předčasné splacení je bez jakéhokoliv poplatku či sankce.

Využití finančního produktu

  • Peníze na rozjezd vlastního podnikání – v tomto případě se takřka vždy jedná o vyšší počáteční investici. Tento druh úvěru vám umožní proměnit sen o podnikání v realitu a taktéž začátek vašeho byznysu bude snadnější.
  • Výdaje na bydlení – rekonstrukce bydlení, nástavba, pořízení bytu či rodinného domu, na koupi pozemku apod. Zde je naprosto volné pole působnosti.
  • Konsolidace a splacení dluhů – stane se, že zkrátka máte více půjček, v tomto směru lze použít tento typ úvěru rovněž pro sloučení všech půjček do jedné. Další možností je použít peníze na splacení dluhů a vyřešení finanční situace.

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *