Praha dohání Londýn a Paříž: Nový byt stojí dvanáct ročních platů!

Praha dohání Londýn a Paříž: Nový byt stojí dvanáct ročních platů!

Zájemci o nový byt v Praze si musí sáhnout hluboko do kapsy. Průměrná cena za metr čtvereční během prvního pololetí tohoto roku vzrostla na 94 tisíc korun a meziroční nárůst tak činí 24 %. Vyšší ceny se projevily i na počtu prodaných bytů. Meziročně se jich prodalo o 3,5 % méně.

Z loňské analýzy odborníků z Institutu strategického investování (Fakulta financí a účetnictví VŠE) vyplynulo, že standardní byt o velikosti cca 60 m² stál více než dvanáctinásobek průměrného ročního platu. Více si za bydlení (v poměru k průměrnému platu) zaplatí jen Londýňané a Pařížané. Praha tak patří mezi trojici nejdražších evropských metropolí.

Proč jdou ceny bytů nahoru?

V současné době se průměrná cena nového bytu v Praze pohybuje kolem 94 236 korun za metr čtvereční, což je o 40 % více než před dvěma lety. Experti tvrdí, že trend bude pokračovat nadále, ale patrně se již nebude zdražovat tak razantně. Byty v minulosti podražily především kvůli zvýšené poptávce a omezené nabídce – na trhu je nových bytů málo a vzhledem k velmi omezeným povolovacím procesům výstavby to nevypadá, že by se měla situace v dohledné době zlepšit.

Levné nejsou ani byty ve starších bytových domech. Prodej bytu Praha jde na dračku i v méně prestižních lokalitách a ceny se pohybují kolem 55 tisíc korun za metr čtvereční. Za starší byt na lepší adrese však zaplatíte podstatně více.

Mladí řeší situaci pronájmem

Lidé ve věkové skupině 20 – 30 let nejčastěji hledají menší bytové jednotky o dispozicích 1+kk a garsoniéry. Drahé byty si ale většinou nemohou dovolit a nedosáhnou-li na hypotéku, nezbývá jim nic jiného než bydlení v bydlení v pronájmu. Největší zájem je logicky o pronájem bez realitky Praha, protože není navýšen o nemalé poplatky za zprostředkování.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *