Australská hypotéka

Australská hypotéka

Australská hypotéka je v našich hypotečních vodách novinkou. V podstatě však žádné převratné výhody a změny nenabízí a jedná se hlavně o marketingový trik a produkt Hypoteční banky, přestože na klienty působí jako naprostá novinka.

Dá se říci, že australská hypotéka přináší spíš určité výhody než inovace. V České republice se jedná spíše o méně častý druh hypotéky, která je založena na principu, že čím vyšší hypotéku si vezmete, tím nižší budete splácet úroky.

Klasická versus australská hypotéka

Jaký je rozdíl mezi klasickou a australskou hypotékou? V podstatě žádný výrazný. Co se týče Hypoteční banky, která tento produkt na náš trh uvedla, je australská hypotéka takřka shodná s jinými hypotečními produkty z její nabídky, např. hypotékou do 85%.

Ten největší a nejpodstatnější rozdíl mezi australskou a klasickou hypotékou je však možnost splácet nižší úrokovou sazbu (odborně se tomu říká „úvěr s degresivním výpočtem úrokové sazby“). Ta se odvíjí od celkové výše australské hypotéky. Pro lepší názornost si uveďme příklad, kdy si z banky vezmete hypotéku ve výši jednoho milionu korun. V případě australské hypotéky budete mít slevu na úrokové sazbě 0,1%. V případě od 1-2 milionů korun hypotéky bude tato sleva činit 0,2%. Platí tedy pravidlo, že čím vyšší hypotéku si vezmete, tím bude úroková sazba nižší.

Komu se australská hypotéka vyplatí?

Australská hypotéka se tedy logicky vyplatí těm, kteří si hodlají zažádat o vyšší hypotéku, tedy movitějším klientům, kteří ji jsou schopni splácet. V praxi se též můžete setkat s termínem „odměna pro úspěšné“. Pokud počítáme s fixací na 5 let a výší hypotéky 3 500 000,-Kč s dobou splácení 30 let, můžete v tomto případě měsíčně ušetřit 770,-Kč a celkově během doby fixace pak 46 200,-Kč.

Australská hypotéka Hypoteční banky?

Jak již bylo zmíněno, produkt australské hypotéky nabízela Hypoteční banka od roku 2012. Jednalo se tedy čistě o marketingový trik, nabízející sice jisté výhody, ovšem pouze pro určitou část klientů. Tento soubor výhod byl Hypoteční bankou poskytován s hypotékami do 70% a 80% zástavní hodnoty nemovitosti. Zda se tímto trikem inspirují i další banky, nabízející hypotéky, je zatím otázkou. Ovšem díky faktu, že název má Hypoteční banka registrovaný jako ochranou známku, budou muset tento produkt pojmenovat jinak.

Název

Co se týče samotného názvu „australská hypotéka“, v první chvíli asi všem méně znalým bleskne hlavou, že se jedná o termín v Austrálii běžný. V podstatě jde však z tohoto hlediska o podobný případ jako u „holandské penze“. Oba termíny se zrodily v hlavách marketingových specialistů a s oblastí Nizozemska či Austrálie kromě názvu nemají společného nic. Jedná se čistě o bankovní produkty s názvem, jehož úkolem je budit u klienta zdání regulérnosti.

Existuje však také pojem „Australian Mortgage“ postavená na principu, kdy může klient (dlužník) dluh předčasně splatit pomocí mimořádných splátek, zpravidla za cenu vyšší sjednané úrokové sazby.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *